UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

Cene zlata i srebra u porastu 2023. godine

Srebro Zlato

Cene zlata i srebra u porastu 2023. godine

Podelite
Cene zlata i srebra u porastu 2023. godine

Cene zlata je padala u toku 2022. godine, uprkos rastućoj inflaciji i geopolitičkoj krizi. U martu te godine dostigla je rekord svih vremena od preko 2.000 dolara po unci. Cene je potom ponovo počela da raste sve do februara 2022, kada je počela rusko-ukrajinska kriza. Međutim, od tada se oporavila od tog kratkog pada i trenutno je 1952 dolara po unci.

Fed je povećao kamatne stope 16. marta 2022. godine, po prvi put od 2018. To je dovelo do fluktuacije cena zlata na globalnom nivou, jer je rast američkog dolara i prinosa na obveznice odvlačio investitore od zlata.

Cene su se oporavile usred optimizma da će Kina početi da ublažava ograničenja zbog koronavirusa. Zlato je ojačalo skoro 200 dolara nakon što je krajem septembra dostiglo najniži nivo u više od dve godine.

Očekivanje da će Fed sporije podizati kamatne stope učinilo je dolar manje privlačnim i smanjilo oportunitetne troškove držanja zlata.

 

Cena srebra 2022. godine

Cene srebra su se oporavile u novembru nakon što su pale ispod granice od 24 dolara za uncu da bi se trgovale ispod 18 dolara krajem septembra.

To je uglavnom bilo zbog spekulacija da Kina popušta svoju trenutnu politiku o kovidu i tržišnih očekivanja manjih povećanja kamatnih stopa u SAD.

Nakon nestabilnog početka godine, srebro je dostiglo vrhunac blizu 27,5 dolara za uncu početkom marta kao reakcija na početak rata u Ukrajini. Međutim, nije uspeo da zadrži taj dobitak i korigovao se na dvogodišnji minimum od 17,4 dolara za uncu u septembru.

 

Cene zlata i srebra u 2022. Grafikon:

Zlato prema srebru 2022.

Srebro je plemeniti metal koji se najviše koristi u industrijskom sektoru i stoga je pod uticajem trendova zlata i industrijskih metala. Najznačajniji faktor koji je držao cene srebra pod kontolom je nedostatak interesovanja investitora. Ove godine zlato je prošlo bolje od bakra i paladijuma, ali ne tako dobro u odnusu na srebro i platinu.

Od početka prošle godine, ETF-ovi su zabeležili neto odliv od oko 10%. To je zato što su agresivna povećanja kamatnih stopa centralne banke i izgledi za recesiju u naprednim ekonomijama učinili investitore nervoznim. Pošto je srebro industrijski metal, glavna zabrinutost oko njega odnosi se na pogoršanje izgleda za globalnu ekonomiju.

Šta će se desiti sa cenama zlata i srebra 2023. godine?

Analitičari kažu da će centralne banke u velikim ekonomijama, uključujući Fed i Evropsku centralnu banku, nastaviti sa povećanjem kamatnih stopa najmanje do prvog kvartala 2023. kako bi obuzdale inflaciju. U bliskoj budućnosti, zlato će verovatno ostati reaktivno na realne stope, vođeno brzinom kojom globalne centralne banke pooštravaju monetarnu politiku.

Nedavni američki ekonomski podaci (jači nego što je očekivano) bili su alarmantni za trgovce i investitore. Bolji izveštaj o bruto domaćem proizvodu takođe sugeriše da američka ekonomija nije spremna da sklizne u recesiju.

 

Cene zlata u 2023

Očekuje se da će međunarodne cene zlata biti oko 1.670-2.000 dolara po unci 2023. Očekuje se da će inflacija opasti 2023. godine, zbog nižeg korporativnog profita i recesije u delovima SAD i Evrope. Tržište rada će osetiti pritisak, što će dovesti do mogućeg preokreta Fed-a. Svi ovi faktori doprineli su da prinosi dostignu vrhunac od 5-5,25% nakon tri dodatna povećanja kamatnih stopa u februaru, martu i maju.

Kada kamatne stope rastu, berza obično počinje da opada. Međutim, tokom narednih 12 meseci, berza obično počinje da se oporavlja. Tada investitori počinju da ulažu svoj novac u prirodne resurse, bazne metale, industrijske metale i plemenite metale, očekujući bolje prinose na svoja ulaganja.

 

Potražnja zlata i srebra

Neki stručnjaci smatraju da bi cene zlata mogle da porastu za 10 odsto u 2023. ako se globalna ekonomija uspori i centralne banke počnu da primenjuju agresivnu monetarnu politiku. Ovo, u kombinaciji sa ponovnim otvaranjem Kine, moglo bi dovesti do povećanja cena zlata na 2.000 dolara po unci.

Zlato bi potencijalno moglo da premaši svoj istorijski maksimum ako inflacija nastavi da se pogoršava i centralne banke pooštre svoju politiku. Ovo bi verovatno primoralo investitore da u potpunosti izbegavaju obveznice, akcije i valute, slično onome što se dogodilo 1970-ih.

Cene zlata i srebra bi potencijalno mogle da rastu 2023. godine, zbog očekivanog perioda stagflacije. Ovo je prema istraživanju Svetskog saveta za zlato, koje je otkrilo da je zlato dobro poslovalo u sličnim periodima u prošlosti. Naravno, mogu postojati regionalne razlike u tome kako se cene zlata razvijaju.

Uz recesiju, inflaciju, pad dolara i neizvesnu geopolitičku situaciju, očekuje se da će zlato dobro poslovati 2023. godine.

 

Kretanja cena na tržištu srebra

Srebrni institut očekuje da će globalna potražnja za srebrom dostići novi maksimum od 1,21 milijardu unci u 2022. godini, što je povećanje od 16% u odnosu na 2021. Oni takođe predviđaju da će globalno tržište srebra imati drugi uzastopni deficit ove godine.

Tokom proteklih 10 godina, količina proizvedenog srebra bila je manja od količine koja se koristi, a ovaj trend se ubrzao 2022. godine preko 300%, što je dovelo do povećanog raspoloženja među investitorima.

Očekuje se da će potražnja za srebrom značajno porasti zbog njegove primene u proizvodnji električnih vozila.

Gledajući unapred, ključni pokretači cena srebra biće ponovno otvaranje Kine, stav Fed-a i globalni rast. Izgledi za potražnje za srebrom izgledaju dobri, zbog globalnog pritiska na zelenu energiju, koja će podstaći industrijsku potražnju. Srebro će se verovatno trgovati između 19 i 30 dolara po unci 2023.

Ako se srebro zaustavi iznad nivoa od 24,50 dolara, pomeriće se ka sledećem otporu blizu nivoa od 26 dolara. Svako zatvaranje iznad ovoga će ciljati sledeći nivo otpora na 28,50 dolara.

Ako cene srebra padnu ispod 22,50 dolara, verovatno će se kupci uključiti i podržati cenu.

Uzimajući u obzir sve faktore cene zlata i srebra će rasti u 2023 godini.

 

 

 

Izvori:

„Šta analitičari predviđaju za cene zlata u 2023.?“, Sbc Gold, dostupno na https://www.sbcgold.com/gold-price-forecasts/gold-price-forecast-2023/

„Kakva će, po mišljenju stručnjaka, biti cena zlata u periodu od 2022 do 2025?“, Coin Price Forecast, dostupno na https://coinpriceforecast.com/gold

„Zalihe zlata rastu 2023. – da li dodati plemenite metale u svoj portfolio?“ – Forbes.com

 

Oznake:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *