UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

LBMA i nova ruska berza metala

Finansijska kriza

LBMA i nova ruska berza metala

Podelite

LBMA i Nova Ruska Berza Metala – Inicijativa za Moskovski Svetski Standard.

Rusija je nedavno predložila svoju berzu plemenitih metala, privremeno nazvanu Moskovski svetski standard (MWS[1]).. Ova inicijativa ima za cilj da bude alternativa Londonskom udruženju tržišta poluga – LBMA[2]. i dugo je pripremana. Rusija ističe da želi da ova berza pruži alternativu već ustaljenom LBMA.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, Rusija optužuje London da se bavi veštačkim praksama manipulacije tržištem plemenitih metala i održavanjem niskih cena. Ove optužbe su se pojačale nakon što je London zabranio ruske plemenite metale kao deo međunarodnih sankcija.

LBMA i nova ruska berza metala

LBMA i Nova Ruska Berza Metala – Detalji o Predloženom Moskovskom Svetskom Standardu

Vidjeno kao odmazda prema LBMA, rusko Ministarstvo finansija smatra da je ovaj potez ključan za „normalizaciju funkcionisanja sektora plemenitih metala“. Razmena će se osloniti na specijalizovanu globalnu brokersku firmu za plemenite metale sa sedištem u Moskvi i povezanu sa Moskovskim svetskim standardom.

Očekuje se formiranje komiteta koji će uključivati ključne finansijske institucije i centralne banke zemalja bivšeg SSSR-a, poput Jermenije, Kirgizije, Belorusije i Kazahstana, koje zajedno sa Rusijom čine Evroazijsku ekonomsku uniju.

Trenutni plan podrazumeva vezivanje cena plemenitih metala za nacionalne valute zemalja unije. Alternativno, može se stvoriti potpuno nova valuta inspirisanaEvroazijsku ekonomsku uniju predloženom valutom BRICS-a, koja će se koristiti za međunarodnu trgovinu i standardizaciju procesa izvan unije.

Rusija pokušava pridobiti podršku drugih velikih zemalja koje proizvode i troše zlato, poput Venecuele, Kine, Indije i Perua. Indija je nedavno pokrenula svoju berzu plemenitih metala, poznatu kao Indijska međunarodna berza poluga[3] (IIBX), navodno zbog nezadovoljstva metodama poslovanja LBMA.

Prema izjavama indijskog premijera Narendre Modija, IIBX će omogućiti Indiji da zauzme svoje zasluženo mesto na svetskom tržištu poluga, doprinoseći globalnom lancu vrednosti s integritetom i visokim standardima kvaliteta.

Investitori spekulišu da bi Rusija i Indija mogle pokrenuti pokret uključujući i druge velike zemlje koje proizvode zlato, inspirišući ih da uskoro otvore i sopstvene berze. Ovo bi značajno doprinelo ravnoteži snaga među tradicionalnim berzama metala širom sveta.

Uticanje Nove Ruske Berze na Cene Zlata

Rusija, kao jedan od najvećih proizvođača zlata koji je činio oko 9% svetske proizvodnje zlata u 2021. godini, poseduje i oko 13% svetskih rezervi zlata. Ako Rusija dobije podršku drugih velikih zemalja koje proizvode zlato, mogli bi kontrolisati oko 62% svetskog zlata.

Međutim, zbog međunarodnih sankcija usled rusko-ukrajinskog sukoba, mnogi ruski metali su suočeni sa trgovinskim ograničenjima u poslednjih nekoliko meseci. Ovo je rezultat globalnih zabrana razmene i logističkih ograničenja koja ometaju fizičko kretanje metala.

Zlato, koje je opalo oko 15% od marta, moglo bi biti pod dodatnim pritiskom ako se inicira Moskovski svetski standard. Naglo unošenje zlata na svetsko tržište putem ove razmene moglo bi poremetiti dinamiku ponude i potražnje, barem dok se cene ne stabilizuju u narednim mesecima.

Ovo bi se dodatno ispreplelo sa faktorima poput rasta prinosa američkih trezora i jačanja američkog dolara koji već doprinose nižim cenama zlata. Ipak, spekulacije o recesiji i usporavanju ekonomskog rasta takođe potencijalno mogu dovesti do veće potražnje za zlatom, pružajući osnovni prag cena.

LBMA i Nova Ruska Berza Metala – Potencijalni Pratitelji Nakon Rusije i Indije

Venecuela, još jedan veliki proizvođač zlata, potencijalni je kandidat za pokretanje sopstvene berze plemenitih metala. To je naročito izazvano situacijom s njihovom nacionalnom valutom, venecuelanskim bolivarom, koji je već značajno devalvirao zbog ozbiljne hiperinflacije. Ova situacija je rezultirala velikom tražnjom za zlatom, posebno fizičkim, koje mnogi građani trenutno koriste za podmirenje osnovnih potreba. Međutim, politička i ekonomska situacija u Venecueli je trenutno verovatno previše krhka da bi sada iskoristila sve prednosti nove razmene metala.

Brazil bi takođe mogao odlučiti uskoro krenuti stopama Rusije i Indije. Ova zemlja se suočava sa problemom ogromne mreže ilegalnog iskopavanja zlata, posebno u regionu Amazonije. Uspostavljanje zvanične berze plemenitih metala moglo bi doprineti daljem legalizovanju iskopavanja zlata i preusmeravanju prihoda u državnu kasu umesto u ilegalnu trgovinu.
Ovo bi dodatno doprinelo regulisanju rudarstva u Amazonu i očuvanju ekološki osetljivih područja. Kina, kao najveći svetski potrošač zlata, već poseduje Šangajsku berzu metala. Ipak, možda je spremna preuzeti više moći od tradicionalnih berzi poput LBMA i COMEX. Ovo je posebno bilo primetno prilikom zabrane ruskih metala na londonskim tržištima i zaustavljanja trgovine niklom na Londonskoj berzi metala. Tokom obe prilike, Šangajska berza metala značajno je pojačala napore da popuni prazninu koju su ostavile njene kolege, uključujući Čikašku berzu dragocenih metala.

Dodatne Informacije – Intervju Kitco vesti sa Matjuom Pipenbergom

Kitco vesti su razgovarale sa Matjuom Pipenbergom, komercijalnim direktorom Materhorn Menadžement Sredstava. Intervju pruža dodatne uvide u dinamiku globalnih berzi metala:

https://www.youtube.com/watch?v=fdT0BvPafws

 

Intervju Kitco vesti

Izvor:

BullionStar – Euroazijski Savez

[1] Moskovski Svetski Standard

[2] Londonsko Udruženje Tržišta Poluga – (LBMA)

[3] Indijska Međunarodna Berza Poluga (IIBX)

 

 

 

 

 

 

 

4 Komentari

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *