UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

Cene zlata premašile $1.900

Zlato

Cene zlata premašile $1.900

Podelite
Cene zlata premašile $1.900

Cene zlata su premašile $1.900 za uncu prvi put u osam meseci. Tržišni podaci ukazuju na znake usporavanja inflacije u SAD što povećava mogućnost sporijeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Grafikon: Odskok zlata

Cene zlata premašile $1.900

Foto izvor: Bloomberg

Cena zlatnih ugovora za isporuku u februaru na njujorškom Comex-u je iznosila $1.904,35 po unci. To je porast od $25,45, ili 1,3% tog dana.

Referentni američki fjučers ugovor za zlato porastao je za više od 4% od početka godine. To je nastavak skoro 4% dobitka od decembra i 7% od novembra 2022. Nivo od $1.905 za februarsko zlato u prošli četvrtak bio je najviši nivo od maja. Tada je dostigao vrhunac od $1.910,20.

Trgovci su pažljivije pratili spot cene zlata od fjučersa. Spot cena je bila na $1.900,54. To je više od $24,96, ili 1,3%. Najviša vrednost spot zlata u toku dana iznosila je $1.901,60 – takođe najviše od maja.

Indeks potrošačkih cena usporava

Potrošačke cene u SAD su porasle  za 6,5% u 12 meseci do prošlog decembra, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo rada. To je najsporiji rast inflacije u više od godinu dana. To takođe ukazuje na manja buduća povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi. Federalne rezerve su prošle godine agresivno podizale stope kako bi obuzdale inflaciju. 

Indeks potrošačkih cena za sve urbane potrošače, poznat kao CPI (Consumer Price Index), usporio je tačno onako kako su prognozirali ekonomisti. To je nakon godišnjeg rasta od 7,1% koji je bio objavljen za novembar.

CPI indeks dostigao 40-godišnji maksimum u junu

CPI je dostigao 40-godišnji maksimum u junu 2022. kada je rastao po godišnjoj stopi od 9,1%. Fed-ov cilj inflacije je bio samo 2% godišnje. Pokušavajući da kontroliše rastuće cene, centralna banka je dodala 425 baznih poena na kamatne stope od marta, kroz sedam povećanja stopa. Pre toga, kamatne stope su dostigle vrhunac na samo 25 baznih poena. Tada je centralna banka smanjila stopu na skoro nulu nakon globalnog izbijanja kovida. Fed je izvršio četiri uzastopna povećanja stope od 75 baznih poena od juna do decembra 2022. Zatim je nametnuo skromnije povećanje od 50 baznih poena u decembru.

Dakle, nakon CPI izveštaja, dolar je pao za 0,4% na najniži nivo od početka juna, čineći zlato privlačnijim za druge vlasnike valuta. Dolar inače raste kako američke kamatne stope rastu i opada kako one usporavaju. U četvrtak je bio na šestomesečnom najnižem nivou u odnosu na šest glavnih valuta što uključuje evro i jen. Kao rezultat toga, cene zlata su porasle.

Fed – povećanje kamatne stope za samo 25 baznih poena u februaru

Ekonomisti očekuju da će Fed najaviti još manje povećanje kamatne stope od 25 baznih poena na njihovom sledećem sastanku 1. februara. 

Stopa fondova Fed-a (Fed funds rate) je bila u četvrtak na preko 80%, za povećanje od 25 baznih poena u februaru. Ova stopa je inače alat koji se koristi za određivanje potencijalnog iznosa povećanja stope.

Dakle, tržište Fed fondova sa sigurnošću očekuje 25 baznih poena za sastanak 1. februara tako da američki dolar sada tone. Fed je poslednji put najavio povećanje od 25 baznih poena u martu 2022., na početku svog trenutnog ciklusa povećanja stope.

Cene drugih plemenitih metala

Što se tiče drugih metala, srebro je poraslo 1,3% na $23,72 po unci. Platina je pala za 0,7% na $1.063,01, dok je paladijum bio stabilan na $1.773,38.

Prognoza cene zlata za 2023.

Sve u svemu, izgledi za cene zlata u 2023. su suštinski pozitivni. Analitičari očekuju da cene ostanu oko nivoa od $1.850 tokom godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *