UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

Da li je ruska rublja povezana sa zlatom?

Finansijska kriza Zlato

Da li je ruska rublja povezana sa zlatom?

Podelite

da-li-je-ruska-rublja-povezana-sa-zlatom

 

Da li je ruska rublja povezana sa zlatom? Neki analitičari pišu da je Centralna banka Rusije povezala rublju sa zlatom, ali to nije tačno.

U magli rata prva žrtva je istina, i ovoga puta nije ništa drugačije. Informacije koje dolaze sa obe strane rata između Rusije treba tretirati sa skepticizmom. To uključuje informacije o vojnim, političkim ili finansijskim dešavanjima.

(CBR) je 28. marta 2022. objavila da će da kupuje zlato od ruskih kreditnih institucija po fiksnoj ceni od 5.000 RUB/gram. U to vreme preovlađujuća cena na slobodnom tržištu bila je 6.000 rubalja po gramu. Pošto je cena ponude CBR-a bila niža od cene na slobodnom tržištu, nije imalo smisla da banke prodaju CBR-u.

Nakon početne strmoglave devalvacije rublje kada je počeo rat 21. februara 2022., kurs se preokrenuo početkom marta. To je zato što su u Gasprombanci pristigla plaćanja za gas u evrima. Evri su zatim menjani u rublje. Ova banka je jedna od retkih ruskih finansijskih institucija koje nisu sankcionisane.

 

Banka Rusije prilagođava svoju politiku

Šta god da je razlog, aprecijacija rublje (RUB) dovela je do pada cena valuta i roba. To uključuje i zlato denomirano u rubljama. Kao rezultat toga, 7. aprila cena zlata je dostigla 5.000 RUB/gram.

Na trenutak je izgledalo kao da se cena zlata u rubljama stabilizuje. Kao da je CBR otkupljivao zlato i držao cenu na 5.000 RUB/gram. Ali onda je CBR najavio da će obustaviti kupovinu zlata po fiksnoj ceni. Iz pres službe CBR-a:

„Zbog značajne promene tržišnih uslova, Banka Rusije prilagođava svoju politiku cena prilikom obavljanja operacija kupovine zlata od kreditnih institucija. Od 8. aprila 2022. godine otkup zlata od strane Banke Rusije vršiće se po dogovorenoj ceni“.

Međutim, neki analitičari i dalje navode da je rublja povezana sa zlatom. To sugeriše da su Rusi prešli na polu-zlatni standard. Finansijski analitičar Džim Rikards je 3. maja napisao[1]:

Rusija je upravo povezala rublju sa zlatom po stopi od 5.000 rubalja za jedan gram zlata“.

Ovo je lažno. I sam CBR je to otkrio na svojoj veb stranici. Vidi se da kako rublja jača, cena zlata u rublji nastavlja da pada. U vreme pisanja, cena investicionog zlata je ispod 4.000 RUB/gram. Kako je to moguće ako CBR određuje zlato na 5.000 RUB/gram? Očigledno, CBR nije „vezao rublju sa zlatom po stopi od 5.000 rubalja za jedan gram zlata“.

 

rublja-zlato-cena-zlata-po-gramu

Izvor: Svetski savet za zlato

 

Možda je cena zlata na gornjoj tabeli diskutabilna. Postoji mogućnost da je  Svetski savet za zlato to izračunao na osnovu netačnog deviznog kursa rublje. Ipak pogledajte u nastavku cene ruskog dilera zlata Sberbanke. 11. maja klijenti su mogli da kupe zlato po 4.567 RUB/gram i prodaju po 3.709 RUB/gram. Srednja tržišna cena bila je 4.138 RUB/gram u skladu sa cenama Svetskog saveta za zlato.

 

sberbank

Izvor: Sberbank

 

Zlatni standard

Da li to znači da Rusija neće da se vrati na zlatni standard? Ne, sada neće. Iz Kremlja je stiglo saopštenje o potkrepljivanju rublje zlatom 26. aprila, ali ju je CBR opovrgao tri dana kasnije. Najbolje je da se sačekaju jaki dokazi pre nego što zaključimo vezu između rublje i zlata.

Kao što smo ranije pisali, mislimo da svet ide ka nekom obliku zlatnog standarda. Zanimljivo je da je globalni šef strategije kamatnih stopa u Credit Suisse-u, Zoltan Pozsar, pisao nešto slično po izbijanju rata[2]. Pozsar opisuje uspon novog međunarodnog monetarnog poretka u kojem će uloga investicionog zlata značajno da se poveća.

 

 

[1] https://dailyreckoning.com/collapse-is-happening-before-our-eyes/

[2] https://www.exploring-economics.org/en/discover/zoltan-pozsar-on-russia-gold-and-a-turning-poin/

1 Komentar

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *