UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

Petro-juan i Investiciono zlato

Zlato

Petro-juan i Investiciono zlato

Podelite

Sistem petro-juana će se dalje razvijati ako investiciono zlato bude ključni faktor.

Ako bi Saudijska Arabija počela da trguje svojom naftom u kineskim renminbijima umesto u američkim dolarima, to bi dalo podsticaj trgovini „petro-juanima“. Ako više igrača na međunarodnom tržištu odluči da trguje u kineskoj valuti (renminbi), to bi moglo pomoći kineskoj valuti da stekne veću privlačnost i da se vremenom sve više koristi na međunarodnom nivou.

Petro-juan sa zlatom podlogom ne zahteva potpunu konvertibilnost renminbija da bi funkcionisao. Ovo omogućava Kini da zadrži kontrolu nad svojim kapitalnim računom i podstakne internacionalizaciju renminbija.

Predloženi sistem bi postepeno omogućio da renminbi postane zasebna klasa imovine, promovišući internacionalizaciju renminbija i kineskog tržišta kapitala. Na kraju bi takođe mogao da zameni trenutni SVIFT globalni sistem plaćanja, kojim dominira američki dolar.

Petro-juan i Investiciono zlato

Foto izvor: russiabusinesstoday.com

Povećanje upotrebe petro-juana

Poseta predsednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji prošlog decembra pomogla je da se unapredi inicijativa Kine iz 2018. da se više trgovine naftom prebaci sa američkog dolara na renminbi. Kao najveći svetski potrošač energije, Kina sve više nastoji da diverzifikuje svoje izvore nafte, a Saudijska Arabija, kao drugi najveći svetski proizvođač nafte i najveći izvoznik nafte, važan je partner u ovom nastojanju. Državna poseta je doprinela jačanju ekonomskih veza dveju zemalja i otvorila put za dalju saradnju u budućnosti.

Kao odgovor na američke sankcije u vezi sa ratom u Ukrajini, Rusija je nastojala da poveća upotrebu kineske valute, renminbija. Ovo utiče na jačanje kineske valute i kinesko-ruske trgovine, koja je već u porastu. Rusija je usvojila kineski prekogranični međubankarski platni sistem (CIPS) za trgovinu naftom, zaobilazeći SWIFT sistem.

Ako Saudijska Arabija i Rusija nastave da sarađuju sa Kinom, količina trgovine obrađene preko CIPS-a mogla bi naglo da poraste. Četvrti najveći proizvođač nafte u Rusiji, Gaspromnjeft, izmiri svu svoju prodaju sirove nafte sa Kinom (jedna trećina ukupne prodaje) u renminbiju od 2015. Zemlje uključujući Iran, Venecuelu i Indoneziju već podmiruju deo svoje trgovine naftom u renminbiju.

Kako se sve više zemalja udaljava od upotrebe američkog dolara kako bi izbegle rizik koji on predstavlja, renminbi bi mogao postati češća valuta za međunarodnu trgovinu i plaćanja. Ovo bi na kraju moglo da oslabi ulogu dolara kao globalne rezervne valute, pošto se trenutno uglavnom koristi za tržišta energije i roba. Zlato ovde više nema nikakvog uticaja.

 

Kineska valuta, renminbi, postaje sve važnija.

Neki tržišni analitičari procenjuju da ako se trgovina naftom prebaci sa dolara na renminbi, to bi moglo poremetiti tržište. Takva promena bi prebacila između 600 milijardi dolara i 1 triliona dolara transakcija u dolarima svakog meseca.

Podaci SVIFT-a pokazuju da je renminbi bio peta najšire korišćena globalna valuta za plaćanje u novembru 2022. godine, čineći 2,37% ukupnog iznosa. Ovo je više od 2% pre dve godine.

Grafikon: Renminbi peta najkorišćenija valuta

Izvor grafikona: SWIFT BNP Paribas

 

Petro-juan i uloga zlata u stvaranju

Investiciono zlato biće ključni deo kineskog plana za kreiranje međunarodnog tržišta nafte / renminbija.

Malo je verovatno da će petro-juan odmah zameniti petro-dolar i sistem plaćanja zasnovan na dolarima. Međutim, kineska strategija povezivanja renminbija sa zlatom je od suštinskog značaja za uspostavljanje sistema petro-juana. Vezivanjem renminbija za zlato, Kina efektivno čini valutu privlačnijom za strane investitore, što bi trebalo da poveća potražnju za kineskom valutom.

Ako strategija bude uspešna da natera Saudijsku Arabiju i Rusiju da usvoje inicijativu petro-juana, druge zemlje bi mogle da slede taj primer. Ovo bi moglo imati značajne geopolitičke i ekonomske implikacije, jer bi promenilo dinamiku trgovine naftom. To bi takođe moglo da pomeri ravnotežu snaga prema Kini. Zemlje bi mogle da izbegnu ekonomske sankcije uvedene po sistemu američkih dolara korišćenjem renminbija i CIPS-a. Ovo bi oslabilo sposobnost SAD da nadgleda i utiče na međunarodnu trgovinu i tokove dolara.

 

Renminbi i internacionalizacija

Kina radi na tome da renminbi postane međunarodna valuta, a petro-juan sistem bi mogao pomoći Pekingu da to postigne, a da i dalje zadrži punu kontrolu nad svojim kapitalnim računom.

Rast i održavanje mreže petro-juana zahtevalo bi od Kine da akumulira više zlata za zlatni renminbi. Trenutne rezerve zlata Kine su 2.010 tona.

Da bi povećala podsticaj za korišćenje kineskog juana, Kina će tokom vremena morati da stvori više sredstava denominovanih u juanima, kao što je razvoj svojih kopnenih tržišta kapitala i kreiranje instrumenata zaštite da bi se prilagodili velikim tokovima stranih sredstava.

To znači da pretvaranjem renminbija u investiciono zlato, strani vlasnici kineske valute mogu efektivno da je pretvore u globalnu investiciju, povećavajući poverenje i potražnju za renminbijem.

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *