UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

Vrtoglavi rast cene zlata – šok na svetskim berzama

GOLDEN SPACE AKADEMIJA Video materijal

Vrtoglavi rast cene zlata – šok na svetskim berzama

Podelite

Krenuo je vrtoglavi rast cene zlata i najveće Centralne banke su najveći kupci investicionog zlata. U poslednje vreme, tržište zlata doživljava vrtoglavi rast. Ovaj trend nije samo rezultat fluktuacija na globalnom tržištu, već i rezultat strateških odluka koje donose centralne banke širom sveta.

Uloga centralnih banaka

Centralne banke su, u stvari, postale najveći kupci investicionog zlata. Prema izveštaju Svetskog saveta za zlato (WGC), centralne banke su u prva dva meseca 2023. godine kupile neto 125 tona zlata, što je najveća količina za taj period od kada su banke postale neto kupci 2010. godine.

Zašto centralne banke kupuju zlato?

Ova kupovina zlata od strane centralnih banaka nije samo rezultat želje za diverzifikacijom portfolija, već i odraz njihove vere u dugoročnu vrednost ovog plemenitog metala. Zlato se tradicionalno smatra sigurnim utočištem u vremenima ekonomske nesigurnosti, a njegova cena često raste kada su investitori nervozni.

Uloga američkog dolara

Jedan od ključnih faktora koji doprinose ovom trendu je očekivanje da će uloga američkog dolara biti smanjena u narednim godinama. Prema istraživanju Svetskog saveta za zlato, 24% centralnih banaka namerava da poveća svoje rezerve zlata u narednih 12 meseci. Ovo ukazuje na to da centralne banke veruju da će zlato igrati sve važniju ulogu u njihovim rezervama kako pozicija dolara slabi.

Kupovina zlata od strane Narodne banke Kine

Pored toga, centralne banke, poput Narodne banke Kine, nastavljaju sa kupovinom zlata u velikim količinama. Od kada je počela sa kupovinom zlata u novembru prošle godine, Narodna banka Kine je povećala svoje rezerve zlata za 217 tona, na ukupno 2.165 tona. U svetlu ovih trendova, može se očekivati da će centralne banke nastaviti sa kupovinom zlata, što će verovatno dodatno podstaknuti rast cene ovog plemenitog metala. Bez obzira na to, investitori bi trebalo da budu oprezni i da pažljivo prate tržišne trendove.

Saveti za preduzeća i građane

Preduzeća i građani trebaju da rade isto što i banke, i to je najbolji način da se sačuva i zaštiti stečeni kapital – savet je ekonomiste Branka Dragaša i dr Dragana Dejkovića, vlasnika agencije GOLDENSPACE.

Novogodišnja akcija agencije Golden Spejs

Agencija Golden Spejs najavljuje NOVOGODIŠNJU AKCIJU od 1.12. do 31.12.2023. Svi kupci koji kupe investiciono zlato preko ON LAJN prodavnice imaće popust od 1 %.

Više informacija i cene investicionog zlata pogledajte na sajtu:

https://golden-space.rs/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *