UČITAVANJE

Unesite reč za pretragu

Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta

Srebro

Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta

Podelite
Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta

Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta – U poslednje vreme, mnogi metali su pokazali impresivne performanse, slično berzi. Međutim, čini se da jedan metal nedostaje iz reflektora: srebro. Uprkos značajnim dobicima u plemenitim i industrijskim metalima tokom proteklih meseci, srebro je krenulo sa mnogo niže pozicije, što predstavlja potencijalnu priliku za trgovce.

Jedinstvena Pozicija Srebra Među Plemenitim Metalima

Srebro se često smatra „buržoaskim“ metalom u prostoru plemenitih metala, dok se zlato posmatra kao institucionalni metal i metal centralnih banaka. Paladijum i platina su industrijski plemeniti metali, dok je srebro hibrid. U suštini, srebro služi kao zamena za bakar u mnogim aplikacijama, iako je skuplje.

 

Ponuda i Potražnja Srebra – Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta

Razumevanje dinamike ponude i potražnje srebra je izazovno i često neprovidno. Veći deo srebra se kopa kao sporedni proizvod rudarenja cinka, bakra ili zlata. Zbog toga njegova cena ne reaguje uvek logično na tradicionalne signale ponude i potražnje. Tržišta srebra imaju tendenciju da ostanu stabilna, ali kada se dešavaju pokreti, oni su obično snažni i dinamični.

Trendovi Potražnje za Srebrom

Trendovi potražnje za srebrom više su usklađeni sa bakrom nego sa drugim industrijskim metalima. Međutim, u smislu investicija, srebro prati zlato dok na kraju ne preuzme vođstvo. To se obično dešava u završnim fazama rasprodaje plemenitih metala.

Potencijalni okidač za povećanje investicija u srebro mogao bi biti prelazak maloprodajnih investitora nakon gubitaka u kriptovalutama. Ova promena mogla bi izazvati značajan interes za srebro kao stabilniju investicionu opciju.

Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta – Ograničenja u Ponudi i Pozicija na Tržištu

Postoji sve više dokaza da se ponuda srebra smanjuje, što može dovesti do situacije gde skladišteni i nadzemni materijal u kovanicama i polugama postaje oskudan. Nedavni podaci sa različitih berzi ukazuju na smanjenje dostupnih unci srebra, što pokazuje grafik ispod.

Grafikon Registrovanih Unci Srebra

Izvor: LBMA

Tehnička Analiza Cena Srebra – Skriveni Potencijal Srebrnog Tržišta

Posmatrajući petogodišnji nedeljni grafikon, postaje vidljiv bikovski trend u cenama srebra. Trenutno, prva značajna tačka otpora za srebro je na $22.50 po unci. Snažan proboj naviše i zatvaranje iznad ovog nivoa mogli bi poništiti poslednju medveđu strukturu, prikazanu kao korektivni padajući ABC kanal (plavi kanal) na grafikonu.

Pozicija oko $22.50 je veoma važna jer može pokrenuti nekoliko viših ciljeva. Prvi matematički cilj je oko $24.60, sa potencijalom između $29 i $30. Ako $30 bude ubedljivo probijeno (na nedeljnom zatvaranju trgovine), može se očekivati mnogo značajniji rast, potencijalno dosežući ciljeve od $50, pa čak i $100.

Srebro da li se vraća sjaj

Nedavno, slabiji dolar, zajedno sa akcijama Federalnih rezervi, već su podstakli tržišta. Ovo bi moglo signalizirati poslednje trenutke pre značajnog rasta cena srebra.

Zaključak

Uzimajući u obzir trenutnu dinamiku tržišta, sada možda nije vreme za prodaju srebra. Njegova jedinstvena pozicija među plemenitim metalima i trenutna ograničenja u ponudi čine ga privlačnom investicionom prilikom.


Često Postavljana Pitanja

Da li je srebro dobra investicija u poređenju sa zlatom?

Srebro nudi jedinstvenu investicionu priliku zbog svoje dvostruke uloge kao industrijski i plemeniti metal. Ono često prati zlato u smislu investicija, ali može ponuditi veće prinose u pravim tržišnim uslovima.

Koji faktori najviše utiču na cenu srebra?

Cene srebra su pod uticajem kombinacije faktora, uključujući industrijsku potražnju, ponudu iz rudnika (često kao sporedni proizvod drugih metala), investicione trendove i šire ekonomske uslove.

Zašto je ponudu srebra teško proceniti?

Srebro se uglavnom kopa kao sporedni proizvod drugih metala poput cinka, bakra i zlata, što njegovu ponudu čini manje predvidljivom i teže procenljivom u poređenju sa metalima koji se rudare primarno radi njihove vrednosti.

Kako industrijska upotreba srebra utiče na njegovu vrednost?

Industrijske primene srebra, posebno u elektronici i fotonaponici, stvaraju stalnu potražnju koja podržava njegovu vrednost. Ova dvostruka potražnja iz investicionih i industrijskih sektora može dovesti do značajnih pomeranja cena.

Koje su buduće prognoze cena srebra? 

Analitičari predviđaju da bi srebro moglo dostići više cene, posebno ako probije ključne nivoe otpora. Ciljevi od $30, $50, pa čak i $100 su sugerisani, zavisno od tržišnih uslova i investitorskog sentimenta.

Šta čini srebro ‘buržoaskim’ metalom?

Srebro je nazvano ‘buržoaskim’ jer je dostupnije maloprodajnim investitorima u poređenju sa zlatom, koje često drže institucije i centralne banke. Ova šira baza individualnih investitora doprinosi jedinstvenoj dinamici njegovog tržišta.

Spoljni Link:

Oznake:

Možda vam se svidi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *